You have landed on a page of the archived Cochrane Community website. This site is not being maintained or updated.

If you are looking for Cochrane Review evidence, please visit Cochrane’s evidence page.

If you are a Cochrane contributor looking for Community resources, please visit the new Cochrane Community website.

De Cochrane Collaboration en Wiley tekenen een nieuwe uitgeversovereenkomst

"Deze nieuwe overeenkomst geeft een enorme impuls  aan de activiteiten van The Cochrane Collaboration. De Collaboration wil mensen helpen bij het nemen van beslissingen over medische behandelingen met behulp van hoogwaardig onderzoeksbewijs. De overeenkomst voorziet ook in een grotere toegankelijkheid  tot Cochrane systematische reviews voor clinici, onderzoekers en patiënten over de hele wereld. Ook is er plaats voor grote technologische investeringen en de ontwikkeling van nieuwe producten, en ondersteunt het onze ambities om evidence-based medicine over de hele wereld te promoten."
Mark Wilson,
Chief Executive Officer van The Cochrane Collaboration

Oxford, Verenigd Koninkrijk en Hoboken, New Jersey, USA - 5 februari 2013 - The Cochrane Collaboration, een internationale non-profit organisatie die systematische literatuuroverzichten (systematische reviews) van al het beschikbare wetenschappelijke onderzoek betreffende het effect van gezondheidszorginterventies produceert en de grootste database van gerandomiseerde gecontroleerde studies onderhoudt, en John Wiley & Sons, Inc, (NYSE: JWA, JWB), een wereldwijd opererende uitgever van onder meer medisch-wetenschappelijke tijdschriften, kondigden vandaag aan dat zij hun samenwerkingsverband betreffende de publicatie van de The Cochrane Library vanaf februari 2013 zullen voortzetten.

"Deze nieuwe overeenkomst geeft een enorme impuls  aan de activiteiten van The Cochrane Collaboration. De Collaboration wil mensen helpen bij het nemen van beslissingen over medische behandelingen met behulp van hoogwaardig onderzoeksbewijs”, aldus Mark Wilson, Chief Executive Officer van de Collaboration. "De overeenkomst voorziet ook in een grotere toegankelijkheid  tot Cochrane systematische reviews voor clinici, onderzoekers en patiënten over de hele wereld. Ook is er plaats voor grote technologisch Stephen M. Smith, Wiley’s President and Chief Executive Officer (left) and Mark Wilson, Chief Executive Officer of The Cochrane Collaboratione investeringen en de ontwikkeling van nieuwe producten, en ondersteunt het onze ambities om evidence-based medicine over de hele wereld te promoten ".

"De nobele missie van The Cochrane Collaboration sluit nauw aan bij de missie van Wiley om gedeelde kennis te generen en wereldwijd te verspreiden. We zijn samen, sinds de eerste samenwerking tien jaar geleden, steeds succesvoller geworden waardoor we aanzienlijke winst hebben geboekt met betrekking tot het bereik en de invloed van The Cochrane Library. Hiertoe hoort ook het bereiken van een top tien Impact Factor ", aldus Stephen M. Smith, Wiley's president en Chief Executive Officer.

Het nieuwe contract omvat een programma om het internationale bereik, de bekendheid en de invloed van alle Cochrane producten in evidence-based medicine en de praktijk te vergroten. De toegankelijkheid van de Cochrane-producten voor mensen van wie de moedertaal anders is dan Engels,  zal worden verbeterd. De Cochrane Collaboration en Wiley zullen samen werken aan het verhogen van de impact van de Cochrane inhoud, waaronder de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten om werkers in de gezondheidszorg en niet-medische doelgroepen  beter van dienst te kunnen zijn en om de reputatie van de Collaboration te laten groeien tot 's werelds belangrijkste leverancier van onafhankelijk, betrouwbaar, hoogwaardig bewijs ten behoeve van de besluitvorming in de gezondheidszorg.

Meer dan de helft van de wereldbevolking heeft met één muisklik al toegang  tot de volledige Cochrane database via landelijke abonnementen (helaas niet in Nederland) of via gratis toegang in lage-en midden-inkomenslanden. Onder het nieuwe contract zullen alle Cochrane systematische reviews, die gepubliceerd worden vanaf februari 2013, 12 maanden na de publicatie voor iedereen kosteloos toegankelijk zijn in de The Cochrane Library.

"We zien onze nieuwe overeenkomst als het herdefiniëren en uitbreiden van onze relatie", voegde Dr Andrew Robinson, Wiley's Vice President & Managing Director, Gezondheidswetenschappen toe. "Ons gezamenlijke doel is om ervoor te zorgen dat alle besluitvormers in de gezondheidszorg in de wereld toegang hebben tot deze essentiële bron."

"Door het gebruik van innovatieve technologieën en investeringen in productontwikkeling, streven wij ernaar om ervoor te zorgen dat alle gebruikers overal en op elk gewenst tijdstip toegang hebben tot de inhoud van de Cochrane Library en op de manier waarop ze het nodig hebben", aldus dr. David Tovey, hoofdredacteur van The Cochrane Library. "De Cochrane Collaboration heeft in zijn eerste 20 jarig bestaan grote invloed gehad op de gezondheidszorg. Deze overeenkomst maakt het mogelijk nog meer belangrijke veranderingen door te voeren in de komende jaren."

Ondertekening van het contract: Stephen M. Smith, Wiley's President en Chief Executive Officer (links) en Mark Wilson, Chief Executive Officer van The Cochrane Collaboration.
Het Cochrane en Wiley Team: van links naar rechts: Deborah Dixon (Vice President en Journals Publishing Director, Medicine, Europe bij Wiley), Steven Miron (Senior Vice President van het Wiley's Scientific, Technical, Medical and Scholarly business), Stephen M. Smith (Wiley's president en Chief Executive Officer), Deborah Pentesco-Gilbert (Editorial Director bij Wiley en uitgever van de The Cochrane Library), Mark Wilson (Chief Executive Officer van The Cochrane Collaboration), Dr Andrew Robinson (Wiley's vice President & Managing Director, Gezondheidswetenschappen) en Dr David Tovey (Editor-in-Chief van The Cochrane Library).  Foto’s beschikbaar als jpegs op aanvraag.

Media Contacts:
Lucie Binder (DE) + 49 761 203 97643
lbinder@cochrane.org

Jennifer Beal (UK) +44 (0) 1243 770633
Amy Molnar (US) +1 201-748-8844
sciencenewsroom@wiley.com

Fleur van de Wetering, Dutch Cochrane Centre


Updated on: February 5, 2013, 15:39

Comments for improvement or correction are welcome.
Email: web@cochrane.org