You have landed on a page of the archived Cochrane Community website. This site is not being maintained or updated.

If you are looking for Cochrane Review evidence, please visit Cochrane’s evidence page.

If you are a Cochrane contributor looking for Community resources, please visit the new Cochrane Community website.

Cochrane kolaboracija i Wiley potpisali novi sporazum o izdavaštvu

"Ovaj novi sporazum pruža snažan poticaj za rad Cochrane kolaboracije...Sporazum predstavlja značajan napredak u uspostavi financiranog, besplatnog i slobodnog pristupa Cochrane sustavnim preglednim člancima za kliničare, znanstvenike i pacijente diljem svijeta, omogućava važno ulaganje u tehnologiju i razvoj novih proizvoda kako bismo se zadržali u samom vrhu pri praćenju inovacija u informacijama o zdravstvenoj skrbi te podržava nastojanja naše  organizacije da promiče zdravstvenu skrb utemeljenu na dokazima u cijelom svijetu."
Mark Wilson, izvršni direktor Cochrane kolaboracije

Oxford, Velika Britanija i Hoboken, New Jersey, SAD – 5. Veljače 2013Cochrane kolaboracija, međunarodna neprofitna organizacija koja izrađuje sustavne pregledne članke o zdravstvenim dokazima i stvara najveću bazu podataka randomiziranih kontroliranih pokusa, i John Wiley & Sons, Inc., globalni poslužitelj (informacijskog) sadržaja i cjelovitih rješenja iz područja znanstvenih, tehničkih, medicinskih i akademskih istraživanja, stručnog usavršavanja i obrazovanja, su danas objavili da su obnovili i redefinirali suradnju vezanu za objavljivanje Cochrane knjižnice od veljače 2013. godine.

„Ovaj novi sporazum pruža snažan poticaj za rad Cochrane kolaboracije koja se zalaže da donošenje odluka u zdravstvu bude potkrijepljeno najkvalitetnijim znanstvenim dokazima.“ rekao je Mark Wilson, izvršni direktor Cochrane kolaboracije. „Sporazum predstavlja značajan napredak u uspostavi financiranog, besplatnog i slobodnog pristupa Cochrane sustavnim preglednim člancima za kliničare, znanstvenike i pacijente diljem svijeta, omogućava važno ulaganje u tehnologiju i razvoj novih proizvoda kako bismo se zadržali  Stephen M. Smith, Wiley’s President and Chief Executive Officer (left) and Mark Wilson, Chief Executive Officer of The Cochrane Collaborationu samom vrhu pri praćenju inovacija u informacijama o zdravstvenoj skrbi te podržava nastojanja naše  organizacije da promiče zdravstvenu skrb utemeljenu na dokazima u cijelom svijetu.“       

„Plemenita misija Cochrane kolaboracije je usko povezana s Wileyevom misijom da omogućuje dijeljenje znanja i podršku cijelom svijetu. Od početaka naše suradnje, započete prije 10 godina, zajednički smo nizali uspjeh za uspjehom, značajno šireći domet i utjecaj Cochrane knjižnice, uključujući postizanje čimbenika odjeka među prvih deset medicinskih časopisa“, rekao je Stephen M. Smith, predsjednik i izvršni direktor Wileya.

Novi ugovor uključuje program za povećanje međunarodne osviještenosti i utjecaja Cochrane sadržaja u zdravstvenoj praksi utemeljenoj na dokazima. Također će se unaprijediti pristup za korisnike koji se ne služe engleskim jezikom. Cochrane kolaboracija i Wiley će zajedno raditi na povećanju utjecaja Cochrane sadržaja uključujući razvoj novih proizvoda i servisa koji će bolje služiti kliničkim i drugim zajednicama te na jačanju ugleda Cochrane kolaboracije kao najvažnije svjetske organizacije koja pruža nezavisne, pouzdane i najkvalitetnije dokaze za donošenje odluka u zdravstvu.

Više od polovice svjetske populacije već ima pristup „jednim klikom“ na Cochrane sadržaje putem licenci ili slobodnog pristupa kroz program za zemlje s niskim i srednjim dohotkom. Prema novom ugovoru, svi Cochrane sustavni pregledni članci objavljeni od veljače 2013. godine će biti besplatno dostupni 12 mjeseci nakon objavljivanja u Cochrane knjižnici.       

„Novi sporazum vidimo kao priliku redefiniranja i unaprjeđenja naše suradnje.“ dodao je dr. Andrew Robinson, Wileyev potpredsjednik i generalni direktor za znanosti iz područja zdravlja. „Naš zajednički cilj je osigurati da svi donositelji odluka u zdravstvu diljem svijeta imaju pristup ovom važnom resursu.“

„Korištenjem inovativnih tehnologija i ulaganjem u razvoj proizvoda želimo osigurati da svi korisnici mogu pristupiti Cochrane sadržajima bilo kada i bilo gdje.“ rekao jedr. David Tovey, glavni i odgovorni urednik Cochrane knjižnice. „Cochrane kolaboracija je imala jak utjecaj na zdravstvenu skrb u prvih 20 godina postojanja. Ovaj sporazum pruža platformu za još značajnije promjene u nadolazećim godinama.“

Cochrane i Wiley tim: slijeva na desno: Deborah Dixon (potpredsjednica i direktorica izdavaštva časopisa, područje medicina, Wiley Europa), Steven Miron (viši potpredsjednik za znanstvene, tehničke, medicinske i akademske poslove u Wileyju), Stephen M. Smith (predsjednik i izvršni direktor Wileya), Deborah Pentesco-Gilbert (voditeljica uredništva u Wileyu i izdavač Cochrane knjižnice), Mark Wilson (izvršni direktor Cochrane kolaboracije), dr. Andrew Robinson (Wileyev potpredsjednik i generalni direktor za znanosti iz područja zdravlja) and Dr. David Tovey (glavni urednik Cochrane knjižnice). Slika iznad: Potpisivanje ugovora: Stephen M. Smith, predsjednik i izvršni direktor Wileya (lijevo) i Mark Wilson, izvršni direktor Cochrane kolaboracije.


Media Contacts:
Lucie Binder (DE) + 49 761 203 97643
lbinder@cochrane.org

Jennifer Beal (UK) +44 (0) 1243 770633
Amy Molnar (US) +1 201-748-8844
sciencenewsroom@wiley.com


Irena Zakarija-Grkovic

Updated on: February 8, 2013, 15:54

Comments for improvement or correction are welcome.
Email: web@cochrane.org